De 8 slechtste vissen voor beginners

Mari

Mari

LAST UPDATED:

Helostoma temminckii in aquarium

Sharing is caring!

Bij het uitzoeken van een visbestand is het vaak lastig om de goede vissen te vinden. Met de gigantische keus in scholenvissen, grote vissen, kleine vissen, aparte vissen, populaire vissen of onpopulaire vissen zie je al snel door de bomen het bos niet meer.

Veel van de meest populaire vissoorten zijn een verrassend slechte keus voor beginners. Een aantal van deze vissen zijn hier verzameld in een lijst: de 8 slechtste vissen voor beginners. Als je een visbestand samen aan het stellen bent voor je eerste aquarium is het misschien beter om deze soorten te vermijden!


Een lijst met vissen die wèl geschikt zijn voor beginners vind je hier.


Helostoma temminckii – zoengoerami, zoenvis

Deze goerami’s (foto hierboven) zijn erg populair door hun schattige zoenmondjes waarmee ze hun soortgenootjes al zoenend door de bak duwen. Hierdoor zijn het vaak impulsaankopen, hartstikke leuk met Valentijnsdag toch? Wat veel verliefde aquarianen niet doorhebben is dat die leuke zoenvisjes een grootte kunnen bereiken van ongeveer 25 cm en dat dat leuke zoenmondje helemaal niet bedoeld is om affectie te tonen maar om te vechten met rivalen. De twee mannetjes zetten dan hun monden tegen elkaar en duwen elkaar door het aquarium om te bepalen wie het sterkste is.

Helaas hebben zoengoerami’s ook de neiging om te proberen hun territorium te beschermen tegen medebewoners: ze staan erom bekend dat ze andere vissen letterlijk kunnen achtervolgen tot ze sterven. Aquariumplanten worden ook niet met rust gelaten, want zoengoerami’s zijn omnivoren en hebben de neiging om te knabbelen aan elke plant die ze kunnen vinden. Als je deze vissen wilt houden, denk dan aan een aquarium van minstens ongeveer 1,50 m met medebewoners die hun mannetje kunnen staan.

Pterophyllum scalare, Pterophyllum altum, etc. – maanvissen

Maanvissen kunnen een prachtige blikvanger in het aquarium zijn, naast elkaar zwemmend in een grote groep, zoekend naar eten en hun natuurlijke gedrag tonend. Jammer genoeg zie ik erg vaak maanvissen die gehouden worden in omstandigheden die ervoor zorgen dat ze niet goed kunnen groeien en die zelfs kunnen leiden tot vergroeiingen.

Ten eerste is het erg belangrijk om deze vissen niet solitair of in heel kleine groepen te houden. Probeer er minstens zes te nemen zodat ze zelf paartjes kunnen vormen en zich samen veilig kunnen voelen. Voor zes maanvissen is een aquarium van minimaal 1.50 m aan te raden, vanwege de hoogte die maanvissen kunnen bereiken (tot 20-25 cm) kunnen ze namelijk het beste gehouden worden in bakken die daarnaast ook minstens 50 cm hoog zijn. Dit voorkomt vergroeiingen en geeft ruimte om te zwemmen en natuurlijk gedrag te tonen.

Carassius auratus – goudvis en sluierstaartgoudvis

Als kind had iedereen er eentje: een goedkoop goudvisje in een kom. Die van mij heette Leon en ik was gek op het beestje, tot ik me realiseerde dat die ene Leon in werkelijkheid 20 Leons waren die m’n ouders steeds vervingen als de vorige doodging. Goudvissen zijn één van de meest populaire vissoorten, maar ze zijn eigenlijk vrij moeilijk om te houden.

Normale goudvissen en sluiers kunnen allebei niet in een kom gehouden worden. Alle enkelstaartige goudvissen zijn eigenlijk vooral vijvervissen en voor sluierstaarten is 70-80 liter beter per vis geen overbodige luxe. Ook wordt een aquarium van minimaal 1 meter aangeraden. Omdat goudvissen nooit alleen gehouden moeten worden, kom je dus al gauw uit bij een bak van minstens 130-150 liter voor twee vissen.

Waarom? Omdat goudvissen zo groot horen te worden als je onderarm of voet! Daarnaast produceren ze veel meer vervuiling dan de meeste andere vissen, dus er is ook een groot filter nodig. Dubbele filtering met een extern filter is aangeraden – voor een aquarium van 150 liter is dat dus een filter die geschikt is voor 300 liter.

Voor meer informatie over waarom kommetjes niet kunnen is er dit artikel.

Voor sluierstaartgoudvissen is 80 liter per vis geen overbodige luxe.
Voor sluierstaartgoudvissen is 80 liter per vis geen overbodige luxe.

Chromobotia macracanthus – clownbotia

Hoewel er op veel sites en fora gewaarschuwd wordt voor deze vis, wordt hij nog steeds op grote schaal verkocht aan vooral beginners. Wanneer ze genoeg ruimte hebben zijn clownbotia’s ontzettend interessante vissen met leuk gedrag, maar helaas heeft het merendeel van deze vissen dit geluk niet.

Omdat ze meestal verkocht worden wanneer ze nog erg klein zijn, is het moeilijk om te bedenken dat die schattige gestreepte clowntjes nog wat groter worden, tot wel 30 cm! Daarnaast moeten ze in groepen van minstens vijf gehouden worden, wat betekent dat een bak van minstens ongeveer 300 liter geen overbodige luxe is. Omdat clownbotia’s erg gevoelig zijn, moet de bak volledig ingedraaid zijn en het liefste een sterk extern filter hebben.

Balantiocheilos melanopterus – haaitje, haaivinbarbeel, zilverhaai

Nog één van die leuke visjes die klein verkocht worden bij de dierenwinkel om de hoek, waar men ‘vergeet’ te vertellen dat ze een grootte van 30 cm kunnen bereiken, in groepen gehouden moeten worden, de neiging hebben om te springen als ze schrikken èn dat ze bedreigd zijn.

Als je een bak hebt die groot genoeg is (minstens 2 m) zijn het zeker leuke vissen om te houden: interessant gedrag, mooi uiterlijk, vreedzaam en niet veeleisend. Als je die grote bak echter niet hebt, zullen je haaivinbarbelen vergroeien, wat een voortijdige en pijnlijke dood oplevert.

Balantiocheilos melanopterus
Foto door Lerdsuwa

Astronotus ocellatus – pauwoogcichlide

De problemen met pauwoogcichliden zijn in Nederland gelukkig niet zo groot als in bijvoorbeeld de VS, maar ik zie ze toch af en toe voorbij komen in te kleine bakken. Hoewel deze vissen niet moeilijk te verzorgen zijn, hebben ze wel veel ruimte nodig: ze kunnen een grootte bereiken van 35 cm. Ook hier is dus een aquarium van minstens 2 m gewenst, wat je niet zou verwachten als je de kleine pauwoogjes ziet zwemmen in de dierenwinkel. Goede filtering is ook geen overbodige luxe en hou deze vissen niet met kleinere soorten, deze worden vaak gezien als een makkelijke snack.

Net als haaivinbarbelen en clownbotia’s kunnen pauwoogcichliden gehouden worden door beginners, maar het is vaak een beter idee om eerst wat meer ervaring op te doen met bijvoorbeeld een gezelschapsbak.

Carinotetraodon & tetraodon soorten – kogels, kogelvissen

Kogelvissen zijn intelligent, interessant om naar te kijken en hebben een lief uiterlijk. Ze kunnen net zo leuk zijn om te houden als een kat of een hond, maar er is één probleem: ze hebben ontzettend specifieke zorg nodig. Er zijn veel soorten zoet- en brakwaterkogelvissen, maar er is geen enkele soort die echt makkelijk te houden is. Ze zijn agressief, gevoelig voor slechte waterwaarden, hebben een erg specifiek dieet nodig en eten erg rommelig. Daarnaast zijn bijna alle soorten erg intolerant tegenover hun eigen soort en andere soorten en hebben ze er geen moeite mee om medebewoners te verslinden.

Vaak worden kogelvissen in gezelschapsaquaria geïntroduceerd om een slakkenprobleem af te handelen, terwijl het een erg slecht idee is. Wat moet er namelijk gebeuren met de kogel als de slakjes op zijn en hij aan zijn bakgenootjes gaat knagen? Doe dus wat onderzoek voordat je een kogelvis aanschaft! De mensen van het Kogelforum kunnen helpen met het uitkiezen van de soort die het beste bij je past en je er meer informatie over geven.

Meer informatie over dwergkogelvissen vind je in het visprofiel.

Hypostomus plecostomus, Glyptoperichthys gibbiceps etc. – grote pleco-soorten

Wat betreft het kopen van een vis en de schrik van je leven krijgen als je erachter komt wat je nou eigenlijk in huis hebt gehaald spannen deze jongens waarschijnlijk de kroon. Vaak worden ze verkocht als ‘ideale algeneters’ en wordt er verder niet veel informatie gegeven. Geen wonder dat het even schrikken is als je erachter komt dat die algeneter wel een halve meter kan worden!

Om alles nog erger te maken eten ze meestal helemaal geen algen en zijn ze ook niet bepaald geschikt voor beplante bakken: planten worden ontworteld, platgewalst en opgegeten. Hoewel pleco’s redelijk vreedzaam en sterk zijn, zijn ze voor het gemiddelde aquarium absoluut af te raden. Een beter idee zijn Ancistrus-varianten, deze worden maximaal 15 cm en doen het prima in bijvoorbeeld een meterbak.

Hypostomus plecostomus 1
Foto door Karelj

“Eervolle” vermeldingen

Sommige vissen die normaal prima voor beginners zouden zijn, zijn zo lang onverantwoordelijk gekweekt dat ze nu zwak en vatbaar voor ziekten zijn. Voorbeelden hiervan zijn dwerggoerami’s (Trichogaster lalius) en guppies (Poecilia reticulata). Vroeger waren deze soorten allebei sterk en vrij makkelijk te houden, maar tegenwoordig zijn ze zo vatbaar voor ziekten dat het vaak heel moeilijk is om ze gezond te houden (uit studies is gebleken dat 22% van alle dwerggoerami’s van Singaporese vissenkwekerijen het dwerggoerami-iridovirus bij zich dragen!).

Als je dus guppies of goerami’s wilt houden kun je het beste naar een verantwoorde kweker gaan, dan is de kans een stuk groter dat je vissen krijgt die niet binnen een week omvallen.


Belangrijk om in het achterhoofd te houden is dat het feit dat een vis nog leeft niet betekent dat de situatie waar hij in zit goed is. Als je jarenlang een goudvis in een kommetje hebt gehouden en er altijd plezier van hebt gehad is dat fantastisch, maar dat betekent niet dat kommen ineens oké zijn en dat de vis geen pijn lijdt. De sleutel tot een gezond aquarium is respect. Voor een lijst van vissen die juist wèl geschikt zijn voor beginners kun je hier terecht.


Als je nog meer vissen weet om toe te voegen aan de lijst of als je er verder nog vragen over hebt, laat dan hieronder een comment achter!

Coverfoto: Daniel Ahlqvist (CC BY-SA 3.0, origineel)

Schrijf je in voor de Aquariadise nieuwsbrief!

[yikes-mailchimp form=”2″]

Sharing is caring!

1 thought on “De 8 slechtste vissen voor beginners”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.